29 martie 2024
Ce vești bune a adus pentru județul Dâmbovița o delegație a Comisiei Europene

Ce vești bune a adus pentru județul Dâmbovița o delegație a Comisiei Europene

Webp.net-resizeimage-24COMUNICAT DE PRESĂ

O delegație a Comisiei Europene, vizită la Palatul Brâncovenesc Potlogi

O delegație a Comisiei Europene, condusă de Kostas Niafas, a efectuat, alături de reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia o vizită în localitatea Potlogi, prilej cu care a fost organizată o conferință de presă, în cadrul căreia a fost prezentat stadiul de implementare a Programului Operațional Regional 2014 – 2020 la nivelul regiunii. Evenimentul a avut loc în urma întâlnirii Comitetului de Monitorizare, organizat, la Pitești, în data de 4 iulie 2019.

Totodată, în prezența directorului Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Mușat, a președintelui Consiliului Județean, Alexandru Oprea, a vicepreședinților Luciana Cristea și Alin Manole, a europarlamentarului Rovana Plumb, a șefului Serviciului Gestionare Program din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Luiza Radu, a parlamentarilor de Dâmbovița și a consilierilor locali și județeni, au fost semnate 5 contracte de finanțare pentru proiecte ce vor fi realizate în localitățile Bezdead, Răcari, Vișina, Nucet și Moreni.

Pentru Bezdead, s-a semnat proiectul „Desființare parțială, extindere, reabilitare, modernizare și dotare Școala Gimnazială „Grigore Rădulescu”, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, axa prioritară 10 „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale”, prioritatea de investiții 10.1 „Investițiile în educație și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare”, operațiunea „Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului”. Valoarea totală a proiectului este de 9.402.041,78 lei.

Pentru Răcari, s-a semnat un proiect în valoare totală de 1.462.954,46 lei, pentru „Elaborarea documentației pentru autorizarea execuției lucrărilor de construcții privind reabilitarea termică a blocului „A”, blocului „B” și blocului „C”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, axa prioritară 3 „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”.

În ceea ce privește Comuna Vișina, s-a semnat proiectul „Modernizare, extindere și dotare grădiniță cu două săli de clasă program normal, în sat Izvoru, Comuna Vișina, Județul Dâmbovița”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, axa prioritară 10 „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale”, prioritatea de investiții 10.1 „Investițiile în educație și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare”, în valoare de 1.394.053,10 lei.

Comuna Nucet a semnat contractul „Înființare grădiniță satul Nucet, Județul Dâmbovița” Programul Operațional Regional 2014 – 2020, axa prioritară 10 „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale”, prioritatea de investiții 10.1 „Investițiile în educație și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare”. Proiectul are o valoare totală de 2.202.888,08 lei.

Pentru Municipiul Moreni, a fost semnat proiectul „Modernizarea, extinderea și echiparea grădiniței cu program prelungit nr. 4”, un proiect în valoare totală de 6.664.140,97 lei, din care 4,9 milioane lei sunt alocați prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), iar aproximativ 752.000 lei – de la bugetul național.

Cu acest prilej, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița le-a mulțumit reprezentanților Comisiei Europene pentru vizita efectuată în județul nostru: „Am avut onoarea să fim gazda Comitetului de Monitorizare a Programului, în cadrul căruia s-au discutat lucruri importante despre actualul POR. Pe lângă analiza stadiului programului, s-au luat hotărâri importante despre actualul program și, evident, despre programul care va începe. Am profitat de această ședință a Comitetului de Monitorizare, care a avut loc în Regiunea Sud Muntenia, la Pitești, pentru a face invitația de a vizita și Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. Le mulțumesc pentru prezență domnului Liviu Mușat, director al ADR Sud Muntenia, doamnei Rovana Plumb, fost ministru al fondurilor europene, celorlalți parlamentari prezenți.”

De asemenea, europarlamentarul Rovana Plumb a subliniat importanța accesării de fonduri europene: „Faptul că educația este prioritară la nivelul Guvernului este demonstrat, astăzi, prin proiectele care se vor semna, pentru că, într-adevăr, atât școlile noastre, cât și grădinițele din România, au nevoie de finanțare astfel încât ele să corespundă standardelor europene. Domnul președinte Oprea ne-a dat lista cu școlile din Județul Dâmbovița, în ceea ce privește dotarea la nivelul standardelor europene. Mai sunt 25 de școli; astăzi se semnează un contract pentru o școală, deci rămân 24, iar o parte dintre ele sunt prevăzute a fi finanțate prin fonduri europene și, bineînțeles, de la bugetul de stat, astfel încât copiii noștri să beneficieze, în școli, de standarde europene în ceea ce privește activitatea pe care o desfășoară.”

În încheiere, directorul Agenției de Dezvoltare Sud Muntenia, Liviu Mușat, a adăugat: „Mulțumim pentru toate sfaturile pe care le-am primit de la partenerul nostru de nădejde, Comisia Europeană. Aceasta înseamnă că va trebui să ne axăm mai ales pe impulsionarea beneficiarilor, pentru a veni cu cereri de rambursare pentru anul acesta. Vă asigur că Județul Dâmbovița, cu cele 1,5 miliarde lei – proiecte depuse, va fi un județ la care vom insista. Pe de altă parte, vom începe activitatea de planificare pentru perioada 2021 – 2027. Va trebui să pregătim din timp proiecte serioase, astfel încât începutul programului viitor să ne prindă cu proiecte cu un grad de maturitate considerabil, să putem să le depunem imediat ce programele vor fi lansate. Evident că acest lucru nu îl vom putea face singuri și vom avea un parteneriat. Sunt optimist că alegerile europarlamentare, care au avut loc în vară, duc la Bruxelles o echipă de europarlamentari, care se vor bate astfel încât un număr cât mai mare proiecte să se bucure de susținere.”

 

 

 

Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial