28 martie 2024

Ce obligații au patronii când sunt temperaturi scăzute extreme

www.mariusbuga.ro_images_bger1COMUNICAT DE PRESĂ

CONDITII DE MUNCA LA TEMPERATURI SCAZUTE EXTREME

 

Pentru perioadele în care se înregistrează temperaturi scazute extreme, angajatorii au obligația de a respecta prevederile O.U.G. nr.99/2000 care stabilește următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:

a) distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb;

b) acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;

c) asigurarea echipamentului individual de protecţie adecvat.

Conform aceleiași Ordonanțe, temperaturi scăzute extreme reprezintă temperaturile exterioare ale aerului care scad sub -20°C.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi scăzute se vor lua următoarele măsuri:

– asigurarea de către angajator a controlului medical periodic, pentru depistarea contraindicațiilor pentru munca la temperaturi scăzute;

– asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

– trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de munca sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi scăzute extreme.

În perioada cu temperaturi extreme scăzute, I.T.M. Dâmboviţa va efectua controale la angajatorii care desfăşoară activităţi preponderent în aer liber și vor aplica sancțiuni celor care nu vor asigura salariaţilor condiţiile corespunzătoare de muncă .

Pentru nerespectarea acestor prevederi legale, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 1500 si 2500 lei.

 

INSPECTOR SEF,

Ing. Marius LIXANDRU

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial