25 aprilie 2024
Ce misiune au primit poliţiştii din Dâmboviţa pentru perioada următoare

Ce misiune au primit poliţiştii din Dâmboviţa pentru perioada următoare

zpsCOMUNICAT DE PRESĂ

 Şeful Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, comisar șef de poliție Zepiși Danil, a susținut o conferință de presă la sediul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității.

În cadrul activității, șeful Inspectoratului a prezentat situația operativă înregistrată la nivelul județului, în perioada ianuarie-noiembrie a.c. și măsurile adoptate pentru ca perioada sezonului rece și a sărbătorilor de iarnă să nu fie înregistrate evenimente deosebite.

La activitate, au participat și conducerile Inspectoratului Județean de Jandarmi și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dâmbovița.

 ֎

I. Situația operativă la nivelul județului Dâmbovița în primele 11 luni ale acestui an

În perioada ianuarie-noiembrie a.c., la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, infracționalitatea sesizată cunoaște un trend descendent, înregistrându-se o scădere de 8,45%.

Astfel, infracțiunile judiciare sesizate scad cu 6,79%, iar cele de altă natură cu 21,34%.

Infracțiunile contra persoanei scad cu 3,36%, dintre care evidențiem infracțiunile lovire sau alte violențe (-2,73%), amenințările (-2,78%) și tâlhăriile (-17,5%).

Diminuări semnificative regăsim și pe palierul furturilor, respectiv o scădere de 10,22%.

Furturile din societățile comerciale scad cu 28,14%, cele din buzunare, poșete, genți cu 26%, iar furturile de animale și păsări cu 32,76%.

Pe linie de evaziune fiscală, au fost sesizate 94 de fapte, cu 23,57% mai puține comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar în domeniul armelor și munițiilor 123 de infracțiuni, cu 33,51% mai puține.

Cu privire la infracționalitatea stradală sesizată, și aici se înregistrează scăderi (-18,30% fapte).

Au fost înregistrate mai puține furturi (-36) și tâlhării (-6), comise în mediul stradal.

Referitor la dosarele penale cu autori necunoscuți, în perioada supusă analizei, se remarcă scăderi în sensul că au fost înregistrate cu 11,77 % mai puține lucrări penale cu autor necunoscut.

Pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, în perioada de referință, polițiștii au organizat 105 razii și 7.821 de acțiuni, dintre care 1.194 au fost pe linie de poliție rutieră, 683 pe linie de ordine publică și 627 în domeniul investigațiilor criminale.

Pe linie de investigare a criminalității economice, au fost organizate 318 acțiuni, iar în domeniul armelor și munițiilor, 74.

Pentru abaterile de la normele contravenționale, de la începutul anului și până la sfârșitul lunii noiembrie, polițiștii din Dâmbovița au aplicat 127.818 de sancțiuni contravenționale, dintre care 1.832 au fost la Legea 12/1990, 18.536 pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991, 216 pe linie de pază și protecție a bunurilor și 569 în domeniul silviculturii.

Cele mai multe amenzi, 101.628, au fost aplicate participanților la trafic ca urmare a abaterilor comise.

22.650 de amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 486 pentru depășiri neregulamentare, 1.673 pentru opriri și staționări în locuri interzise și 21.879 pentru neportul centurii de siguranță.

Pentru șofatul sub influența alcoolului (până la limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat), au fost aplicate 275 de amenzi, iar pentru utilizarea neregulamentară a telefonului mobil-1.549.

Pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor și vehiculelor au fost aplicate 1.298 sancțiuni contravenționale.

Și indisciplina pietonală a fost sancționată de către polițiști, pe acestă linie fiind aplicate 8.552 de amenzi.

Pentru abaterile comise de alte categorii de participanți la trafic au fost aplicate 12.418 sancțiuni contravenționale, dintre care 9.429 bicicliștilor care au încălcat normele rutiere.

Ca măsură complementară, polițiștii au reținut 3.589 de permise de conducere (946 pentru viteză excesivă, 1.286 pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor și vehiculelor, 476 pentru depășiri neregulamentare și 262 pentru consum de alcool) și au retras 1.874 de certificate de înmatriculare, dintre 1.522 pentru defecțiuni tehnice.

De asemenea, au fost retrase 263 de seturi de plăcuțe de înmatriculare și au fost imobilizate 195 de vehicule.

Datorită prezenţei active a poliţiştilor în stradă, Dâmboviţa se numără printre județele care înregistrează un trend descendent în ceea ce priveşte accidentele de circulaţie.

Astfel, în perioada ianuarie-noiembrie a.c., pe raza judeţului Dâmboviţa, s-au produs cu 2,20% mai puține accidente rutiere, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Primele patru cauze generatoare sunt neacordarea priorității de trecere pietonilor sau vehiculelor (106), abaterile comise de bicicliști (95), indisciplina pietonală (87) și viteza neadaptată sau excesivă (84).

Cele mai multe evenimente negative s-au produs pe drumurile naționale ce tranzitează județul (199), dintre care exemplificăm DN 71-Bâldana-Târgoviște (34), DN72 Găești-Târgoviște (27) și Târgoviște-Dărmănești (23).

Pe drumurile județene s-au produs 149, iar pe străzile din mediul rural 84.

În zilele de luni și duminică, au fost înregistrate cele mai multe accidente de circulație, reprezentând 31,7% din totalul acestora.

În ceea ce privește intervalul orar, între 11.00 și 12.00 s-au produs 57 de accidente rutiere (8,9%) și între 12.00-13.00-48(7,57%).

 ֎

II. Măsurile dispuse pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică pe perioada sezonului rece și sărbătorilor de iarnă

În sezonul rece, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița va fi asigurată o capacitate corespunzătoare de acţiune şi intervenţie pentru înlăturarea sau limitarea urmărilor posibilelor evenimente negative produse din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile (evitarea izolării unor localităţi sau a unor autovehicule în trafic, ca efect al căderilor masive de zăpadă sau al producerii poleiului; asigurarea fluenţei circulaţiei și a siguranței deplasării participanţilor la trafic, etc.).

De asemenea, în perioada sărbătorilor de iarnă se vor adopta măsuri specifice pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice în zonele cu fluenţă mare de public, în locurile destinate comercializării produselor specifice sărbătorilor de iarnă, precum şi în staţiunile şi localităţile cu pondere turistică.

Vor fi constituite dispozitive suplimentare faţă de efectivul curent de ordine şi siguranţă publică, ce vor avea ca prioritate prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi intervenția rapidă atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

Se vor intensifica acțiunile pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor cu violenţă, a evaziunii fiscale, a ilegalităților din domeniul silvic şi a altor fapte care aduc prejudicii patrimoniului public şi privat.

Polițiștii de la ordine publică vor acționa și pentru siguranța participanților la manifestările derulate în această perioadă, cât și pentru pregătirea antivictimală a persoanelor, în special a celor vârstnice.

Efectivele Inspectoratului vor verifica legalitatea operațiunilor derulate cu material lemnos, îndeosebi cu pomi de Crăciun și cu materiale pirotehnice.

Pentru siguranța participanților la trafic, polițiștii vor transmite recomandări preventive și vor informa în permanență cetățenii cu privire la condițiile de drum existente la nivelul județului.

Se va avea în vedere și activitatea de deszăpezire, iar în cazul în care administratorii drumurilor nu-și îndeplinesc atribuțiile prevăzute de lege referitoare la menținerea stării de viabilitate a părții carosabile, se vor dispune măsuri în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Verificarea stării tehnice a autovehiculelor și dotării acestora cu anvelope de iarnă sau dispozitive antiderapante omologate va fi una dintre principalele activități ale poliției rutiere.

Activitățile poliției rutiere se vor concentra și pe linia prevenirii și combaterii excesului de viteză și a depistării conducătorilor auto aflați sub influența băuturilor alcoolice.

Având în vedere tradițiile specifice Crăciunului, polițiștii vor intensifica activitățile de control privind legalitatea funcționării abatoarelor ori pentru depistarea persoanelor care se ocupă cu sacrificarea și comercializarea ilegală a animalelor, precum și a celor care nu respectă normele legale referitoare la transportul animalelor vii.

Comerțul ilicit cu alimente, băuturi alcoolice și obiecte ornamentale va fi sancționat de polițiștii specializați în investigarea criminalității economice.

Pentru deplasări cu trenul în siguranță, polițiștii de la Transporturi vor acționa în stațiile și triajele de cale ferată și vor discuta cu călătorii pentru a le oferi sfaturi utile.

Din fericire, anul trecut, în perioada sărbătorilor de iarnă, nu au fost înregistrate evenimente care să afecteze siguranța comunității.

Le adresăm mulțumiri tuturor cetățenilor care au înțeles importanța adoptării unui comportament responsabil.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial