19 aprilie 2024
Ce întrebare are şeful PSD Dâmboviţa pentru ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu

Ce întrebare are şeful PSD Dâmboviţa pentru ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu

lia-olguta-vasilescu-24-inquamGRUPUL PARLAMENTAR PSD

Î N T R E B A R E

Adresată: dnei Lia Olguța VASILESCU, Ministrul Muncii și Justiției Sociale

De către: Adrian ȚUȚUIANU, senator

Circumscripția electorală: 16 Dâmbovița

Obiectul interpelării: salarizarea personalului plătit din fonduri publice

Doamnă Ministru,

Vă supun atenției o speță care poate genera inechități la nivelul grilei de salarizare a personalului care ocupă funcții de conducere în cadrul Unităților de Asistență Socială, situație survenită ca urmare a modificărilor aduse la Legea Salarizării, dar și a trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat, prevăzută în OUG 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Astfel potrivit Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, la Anexa nr. II, Capitolul I, pct.3 – Unități de Asistență Socială/Servicii Sociale cu sau fără cazare, subdiviziunea 3.1. Salarii de bază pentru funcții de conducere” este prevăzut un salariu de bază maxim pentru anul 2022. Prin analizarea grilei de salarizare preconizată pentru anul 2022, dar și a celei actuale din Legea nr. 250/2016 se observă modificări la salariile de bază pentru funcțiile de conducere. În acest context, pentru funcțiile de director și contabil șef Grad I din unitățile de asistență socială/centre cu personalitate juridică, cât și pentru funcția de șef centru din Unitățile de asistență socială/centre fără personalitate juridică, se operează o diminuare a salariului de bază.

Mai mult la art. 38 alin. 6 din Legea 153/2017 este prevăzut că ,,În situația în care, începând cu 1 ianuarie 2018, salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție, indemnizațiile de încadrare sunt mai mari decât cele stabilite potrivit prezentei legi pentru anul 2022 sau devin ulterior mai mari ca urmare a majorărilor salariale reglementate, se acordă cele stabilite pentru anul 2022”. Conform acestei prevederi, grila salarială actuală devine inferioară grilei din Legea nr.250/2016, iar pentru categoriile menționate pot apărea diminuări ca urmare a aplicării noii legi privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Concomitent cu mecanismul fiscal al transferului contribuțiilor de la angajator la angajat, se pot genera situații în care câștigurile salariale să înregistreze scăderi.

În contextul celor menționate mai sus vă rog să aveți amabilitatea de a oferi un punct de vedere.

Solicit răspuns scris.

Cu stimă,

Adrian ȚUȚUIANU

senator

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial