28 martie 2024

Ce au descoperit inspectorii ITM Dâmboviţa în spălătoriile din Târgovişte

spalaCOMUNICAT DE PRESĂ

CAMPANIE ÎN DOMENIUL SERVICIILOR DE SPĂLĂTORIE AUTO

În vederea punerii în aplicare a Programului de guvernare 2017-2020 care prevede măsuri de combatere a muncii fără forme legale, la inițiativa Inspecției Muncii, I.T.M. Dâmbovița a organizat Campania privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea modului în care sunt respectate normele de securitate și sănătate în muncă la angajatorii din domeniul serviciilor de spălătorie auto.

Astfel, s-a dispus verificarea următoarelor aspecte: angajarea personalului în baza contractului individual de muncă, respectarea timpului de lucru și acordarea timpului de odihnă, utilizarea nelegală a muncii tinerilor, foile colective de prezență, garantarea în plată a salariului minim brut pe țară, respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă, ținând cont de faptul că lucrătorii din acest domeniu sunt expuși la o gamă largă de riscuri de accidentare, cum ar fi: alunecări pe pardoseala umedă, umiditate excesivă, perioade lungi în care angajații stau în picioare, risc de intoxicare cu substanțe chimice utilizate în cadrul procesului de spălare auto, risc de electrocutare.

Au fost verificați 16 angajatori. În urma controalelor, s-au aplicat amenzi în valoare de 30000 de lei pentru identificarea a 3 persoane muncind fără forme legale și 3000 de lei pentru nerespecectarea condițiilor de muncă din punct de vedere al securității și sănătății în muncă.

Cele mai frecvente neconformități: nerespectarea timpului de lucru atât în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă, cât și la cele cu timp parțial, neacordarea sporului de repaus săptămânal, neevidențierea corectă a timpului de lucru, lipsa echipamentului individual de protecție, pardoseli denivelate – facilitând, astfel, riscul de alunecare, lipsa semnalizării de securitate la locul de muncă.

Pentru toate aceste nereguli, pe lângă sancțiunile aplicate, au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate.

Inspector şef

Marius Lixandru

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial