28 martie 2024

Campanie privind cooperarea interculturală organizată la Universitatea „Valahia”

uvalahiaTinerii au cel mai mult de beneficiat din cooperarea interculturală în Europa de azi

În perioada 20 august – 19 septembrie a.c. la Universitatea „Valahia” din Târgovişte se desfăşoară campania „Cooperarea interculturală”, a doua din cadrul proiectului „Incluziunea socială şi profesională a tinerilor aflaţi în situaţii de risc” ISOSTUD – PET009.

Campania se adresează celor 180 de beneficiari direcţi ai proiectului, studenţi ai universităţii „Valahia” la diferite specializări, urmărind să îi sensibilizeze cu privire la importanţa culturii în armonizarea relaţiilor interumane în plan profesional, indiferent de domeniul în care aceştia vor activa după terminarea studiilor.

Cooperarea interculturală este deosebit de importantă în prezent când frontierele dintre statele europene s-au deschis iar mobilitatea persoanelor, mai ales a tinerilor, a crescut semnificativ. În plus, într-o lume a globalizării, firmele se delocalizează, capitalurile fuzionează şi informaţiile se întrepătrund astfel că fiecare individ intâlneşte inevitabil persoane cu culturi diferite cu care este nevoit să comunice sau să lucreze. Organizaţiile, la rândul lor sunt obligate să dezvolte relaţii de cooperare cu furnizori sau clienţi din ţări şi culturi foarte variate, iar succesul lor depinde în mare măsură de modul cum se adaptează acestei noi realităţi.

Cazuri concrete de diferente culturale gestionate cu succes

În cadrul campaniei sunt organizate întâlniri întretutori şi studenţi precum şi o masă rotundă în data de 15 septembrie a.c. Scopul acestor acţiuni este de a încuraja dezbaterea liberă astfel încât studenţii să poată evoca propriile lor experienţe interculturale dobândite prin stagii, mobilităţi internaţionale sau din discuţii cu familia şi prietenii.

De asemenea, vor fi prezentate exemple concrete de diferenţe culturale cu care tinerii se pot confrunta când lucrează într-o companie cu capital străin în ţară sau străinătate, fac parte din echipe multiculturale sau sunt antrenaţi în relaţii de comunicare, negociere, colaborare cu parteneri internaţionali.

Pe parcursul campaniei sunt organizate două puncte de informare, de unde studenţii pot obţine materiale şi informaţii utile: la Facultatea de Ştiinţe Economice, Amfiteatrul J1 şi sediul proiectului.

ISOSTUD, un proiect susţinut cu granturi SEE, pentru studenţii în situaţii de risc

Proiectul ISOSTUD a fost lansat în luna martie a acestui an şi se adresează studenţilor aflaţi în situaţii de risc, respectiv orfani, tineri din familii monoparentale, tineri de etnie romă, tineri cu dizabilităţi şi tineri care din motive financiare, familiale sau de altă natură întâmpină dificultăţi în terminarea studiilor sau găsirea unui loc de muncă.

Proiectul ISOSTUD este derulat cu sprijinul financiar al programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Valoarea proiectului este de 1.135.21,65 lei, fonduri SEE nerambursabile şi contribuţie publică.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial