20 aprilie 2024

Călătoriţi cu trenul în următoarea perioadă? Trebuie să ţineţi cont de aceste sfaturi!

www.mariusbuga.ro_images_sageataCOMUNICAT DE PRESĂ

În perioada minivacanţei de 1 Decembrie, poliţiştii de la Transporturi vor fi prezenţi la datorie şi vor asigura menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică şi respectarea regulilor de convieţuire socială în staţiile de cale ferată şi trenurile de persoane.

Aşadar, dacă alegeţi să călătoriţi cu trenul, poliţiştii de la Transporturi vă recomandă să ţineţi cont de câteva sfaturi preventive:

Urmăriţi prognoza meteo şi nu plecaţi la drum dacă se anunţă ninsori abundente! Există riscul să rămâneţi înzăpeziţi. Informaţi-vă asupra mersului trenurilor sau întârzierile de trenuri cauzate de starea vremii.

Evitaţi să parcurgeţi distanţe lungi şi greu accesibile în zone unde există pericolul de blocaj sau accidente cauzate de căderi masive de zăpadă.

În cazul în care urmaţi un tratament medicamentos, verificaţi dacă aveţi la dumneavoastră medicamentele necesare pe timpul călătoriei.

În gări şi autogări, asiguraţi-vă banii, bagajele sau alte valori, când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete ori în alte puncte aglomerate din gară, pentru a preveni furturile de bagaje şi din buzunare.

Priviţi întotdeauna în jurul dumneavoastră când scoateţi banii! Nu expuneţi bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră şi observaţi reacţia persoanelor din jur când manipulaţi valori.

Nu lăsaţi servieta sau bagajele nesupravegheate, pe scaun, în compartiment, pe culoarul vagonului ori în sălile de aşteptare ale gărilor! Evitaţi să aţipiţi în tren

ori în sălile de aşteptare, dacă nu sunteţi în compania altor persoane cunoscute!

Nu achiziţionaţi bunuri de la vânzătorii ambulanţi!

Nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute!

Dacă discutaţi cu persoane necunoscute în timpul călătoriei ori aşteptării în gări şi autogări, nu-i acordaţi detalii despre bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră.

Nu consumaţi băuturi, cafea ori alte alimente oferite de alt pasager în timpul călătoriei! Acestea pot conţine substanţe stupefiante ce pot cauza somnolenţă ori stare de inconştienţă.

În cazul în care aţi fost martorul ori victima unei infracţiuni comise în trenurile de călători, în staţiile CFR ori în autogări, adresaţi-vă urgent celei mai apropiate unităţi de poliţie transporturi, încercând să aduceţi la cunoştinţa poliţiştilor toate detaliile care pot duce la soluţionarea cauzei!

Deplasări în siguranţă, pe durata minivacanţei de 1 Decembrie !

Pentru o călătorie sigură şi implicit pentru prevenirea şi combaterea accidentelor de circulaţie, în special a celor produse pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, recomandăm participanţilor la trafic să adopte o conduită preventivă şi să respecte cu stricteţe normele rutiere.

Este util ca şoferii să se informeze cu privire la condițiile de deplasare existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă.

Reamintim că prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă.

Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie cele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons”.

De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Conducătorii de autovehicule trebuie să circule cu atenţie, calm şi să dea dovadă de respect în trafic deoarece un comportament iresponsabil va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu consecinţe negative.

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile meteo şi de drum. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori

acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Păstraţi în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

În situaţia în care v-aţi planificat să faceţi un drum mai lung, îndeosebi în zonele unde sunt emise avertizări specifice sezonului rece, nu uitaţi să aveţi plinul de combustibil efectuat, iar din portbagaj să nu vă lipsească lopata, săculetul cu nisip, lanţurile antiderapante şi o pătură. Toate acestea îşi pot dovedi utilitatea în cazul în care viscolul şi căderile abundente de zăpadă vă îngreunează deplasarea.

Folosiţi luminile de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

Nu opriţi sau staţionaţi pe partea carosabilă !

Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce şofaţi; acest lucru vă poate distrage atenţia.

Nu conduceţi sub influenţa alcoolului sau dacă vă simţiţi obosiţi!

Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire.

Verificaţi dacă dispozitivele de iluminare şi semnalizare, ştergătoarele de parbriz şi instalaţiile de climatizare funcţionează corespunzător. Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare.

Pietonilor le este recomandat să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumului şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial