28 martie 2024
Avocatul poporului vine pe 15 aprilie în județul Dâmbovița

Avocatul poporului vine pe 15 aprilie în județul Dâmbovița

NOUTĂŢI DE LA AVOCATUL POPORULUI

Cetăţenii din Dâmboviţa beneficiază lunar de audienţe gratuite acordate de un reprezentant al instituţiei AVOCATUL POPORULUI – Biroul teritorial Ploieşti, acestea fiind organizate în municipiul Târgovişte, la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa situat în Piaţa Tricolorului nr. 1.

Următoarea întâlnire cu dâmboviţenii va avea loc în data de 15 aprilie 2013.

Cu acest prilej cetăţenii pot sesiza abuzurile sau nedreptăţile suferite din partea autorităţilor publice locale, judeţene sau centrale cu privire la drepturile sau libertăţile lor fundamentale. Sesizările se depun prin petiţii scrise.

Petentul va expune problema cu care se confruntă, va anexa copii xerox de pe dovada demersurilor întreprinse personal şi de pe răspunsurile primite din partea autorităţilor. De asemenea, aspectele sesizate nu trebuie să fie mai vechi de un an şi nu trebuie să se refere la solicitări ce vizează actele autorităţii judecătoreşti (instanţe sau parchete).

Dâmboviţenii care nu se pot deplasa la Târgovişte la data când se acordă audienţele la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, pot trimite petiţiile prin poştă la sediul Biroului teritorial Ploieşti, aflat în municipiul Ploieşti, Bd. Republici nr. 2-4, Intrarea H, camera 155, prin e-mail la adresa avpprahova@avp.ro sau prin fax la nr. 0244-593227. Informaţii suplimentare se pot obţine la nr. de telefon 0244-593227.

Vă aducem la cunostinţă cazul unei persoane din judeţul Dâmboviţa care s-a adresat instituţiei noastre prin e-mail şi a beneficiat de sprijin pentru rezolvarea problemei pe care o întampina la Casa Judeţeană de Pensii Dâmboviţa:

Maria (nume fictiv), domiciliată în judeţul Dâmboviţa, s-a adresat Biroului Teritorial Ploieşti al instituţiei Avocatul Poporului, sesizând o posibilă încălcare prevederilor art. 47 şi art. 52 din Constituţia României, privind nivelul de trai şi dreptul dreptul persoanei vătămată de o autoritate publică, de către CASA JUDEŢEANĂ DE PENSII DÂMBOVIŢA.

În acest sens, petenta a precizat că deşi se află în posesia unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa în luna iunie 2012, prin care a fost anulată o decizie de reţinere a unor drepturi băneşti, Casa Judeţeană de Pensii Dâmboviţa continuă să îi reţină sume de bani din pensie.

Mai mult, petenta a solicitat sistarea acestei popriri şi plata drepturilor reţinute nelegal şi a depus în acest sens o cerere la Casa de Pensii Dâmboviţa la data de 18.12.2012, însă nu a primit un răspuns la această cerere, iar sumele i s-au reţinut în continuare.

Faţă de aspectele prezentate, instituţia Avocatul Poporului – Biroul teritorial Ploieşti a sesizat Casa Judeţeană de Pensii Dâmboviţa.

Urmare a demersului întreprins de Instituţia Avocatul Poporului – Biroul teritorial Ploieşti, Casa Judeţeană de Pensii Dâmboviţa a procedat la punerea în executare a sentinţei civile menţionate, respectiv anularea deciziei de reţinere a unor sume de bani şi repunerea în plată a drepturilor cuvenite petentei.

Astfel, începând din luna aprilie 2013 a fost sistată poprirea existentă asupra pensiei şi tot în luna aprilie petenta urmează să primească atât pensia cuvenită fără reţineri, cât şi sumele reţinute în perioada 01.12.2011 – 31.03.2013 inclusiv.

Expert Ioana Enache, coordonator Biroul teritorial Ploieşti – Instituţia AVOCATUL POPORULUI

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial