28 martie 2024
Avocatul poporului mediază conflictele dintre cetăţeni şi autorităţi

Avocatul poporului mediază conflictele dintre cetăţeni şi autorităţi

MEDIEREA CONFLICTELOR DINTRE CETĂŢENI ŞI AUTORITĂŢILE PUBLICE CU SPRIJINUL AVOCATULUI POPORULUI

Rolul Avocatului Poporului este acela de a apăra drepturile şi libertăţile persoanelor fizice (cetăţeni români cu domiciliul sau nu în România; cetăţeni străini, inclusiv cei ai Uniunii Europene, care sunt stabiliţi pe teritoriul României şi apatrizi) în raporturile acestora cu autorităţile administraţiei publice, pe cale amiabilă, prin mediere şi dialog.

În acest sens, instituţia Avocatul Poporului primeşte, examinează şi soluţionează, în condiţiile legii, petiţiile adresate de orice persoană fizică, fără deosebire de cetăţenie, vârstă, sex, apartenenţă politică sau convingeri religioase, precum şi petiţiile formulate de societăţi comerciale, asociaţii sau alte persoane juridice.

Instituţia Avocatul Poporului reprezintă unul dintre principalele mijloace de control al Parlamentului asupra administraţiei publice centrale sau locale, regiilor autonome indiferent la care nivel sunt ele organizate şi funcţionează şi serviciilor publice care se află sub autoritatea administraţiei publice centrale sau locale, indiferent dacă acestea au fost sau nu externalizate. Interesul crescut pentru instituţia Avocatul Poporului este reflectat şi de faptul că în cursul anului 2011, la nivelul întregii instituţii, au fost acordate 16282 audienţe, 6498 apeluri telefonice şi 7559 de petiţii în care au fost invocate încălcări ale drepturilor persoanelor fizice.

Astfel, la nivelul Biroului Teritorial Ploieşti al instituţiei Avocatul Poporului, care are în competenţă judeţele Prahova, Dâmboviţa şi Buzău, au fost înregistrate 1521 audienţe, 280 de petiţii şi 239 de apeluri telefonice prin care cetăţenii ne-au reclamat o serie de abuzuri săvârşite de autorităţile publice. În acest sens, aducem la cunoştinţa cetăţenilor cazul domnului S.G. care ne-a sesizat în privinţa posibilei încălcări a prevederilor art. 51 şi art. 52 din Constituţia României, privind dreptul de petiţionare şi dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică, respectiv de către Primăria Municipiului Ploieşti.

În acest sens, petentul susţine faptul că deşi s-a adresat printr-o petiţie, solicitând să fie primit în audienţă de către primarul Municipiului Ploieşti pentru a-i aduce la cunoştinţă problemele cu care se confruntă, respectiv parcarea nelegală a unor autoturisme în vecinătatea apartamentului său, nu a primit niciun răspuns, depăşindu-se termenul legal de soluţionare al acestei petiţii. Urmare a demersurilor întreprinse de instituţia noastră, Poliţia Locală Ploieşti, ne-a comunicat că o echipă s-a deplasat la faţa locului în vederea verificării şi soluţionării neregulilor reclamate de către petent, iar la acel moment nu s-a constatat perturbarea liniştii publice de către posesorii de autovehicule, aspecte comunicate şi acestuia.

Cu privire la refuzul primarului mun. Ploieşti de a-l primi în audienţă, urmare a intervenţiei întreprinse de către experţii Biroului Teritorial Ploieşti al instituţiei Avocatul Poporului, Primăria Mun. Ploieşti ne-a menţionat că petentul a fost invitat şi s-a prezentat la Cabinetul domnului primar în data de 31.01.2012. Medierea şi dialogul se dovedeşte, an de an, a fi un mijloc eficient în rezolvarea conflictelor dintre cetăţeni şi autorităţile publice fiind soluţionate favorabil un procent de peste 80% din dosarele deschise la nivelul Biroul Teritorial Ploieşti.

Doar prin colaborare şi sprijin reciproc putem lămuri cetăţeanul să aleagă calea dialogului, în locul judecăţii, a multiplelor reclamaţii şi doar arătându-i disponibilitatea şi dorinţa concretă de a-l ajuta, de a nu mai fi purtat pe drumuri, putem creşte încrederea sa în ceea ce înseamnă autoritate administrativă, corelativ cu un mai mare respect faţă de autorităţi, în general. Vă puteţi adresa Biroului Teritorial Ploieşti, cu sediul în Ploieşti, B-dul Republicii, nr. 2-4, intrarea H, parter, camera 59 (clădirea Consiliului Judeţean Prahova), tel. 0244.593.227, program de audienţe: luni-joi – orele 0900-1600, vineri – orele 0900-1400, cu competenţă în cele trei judeţe Prahova, Dâmboviţa şi Buzău, prestaţiile experţilor fiind gratuite.

Expert Maria-Mirabela Mălăescu

BIROUL TERITORIAL PLOIEŞTI

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial