28 martie 2024
Arhiepiscopia Târgoviştei anunţă peste 20 de mii de participanţi la sărbătoarea Sf. Nifon

Arhiepiscopia Târgoviştei anunţă peste 20 de mii de participanţi la sărbătoarea Sf. Nifon

nif2Peste 20.000 de credincioși au venit, la Târgoviște, încă de la primele ore ale dimineții zilei de sâmbătă, 11 august 2018, pentru a se închina la racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nifon și pentru a participa la Sfânta Liturghie, oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon.
Dis de dimineață, a avut loc ceremonia de aducere a raclei cu sfintele moaşte, în fața Catedralei și a fost oficiată slujba Utreniei.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a hirotonit întru preot, pe seama Parohiei I.L. Caragiale, Protoieria Târgoviște Sud, pe tânărul diacon Adrian Ioniță, absolvent al Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște.
nif În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre sfinți ca modele existențiale și mijlocitori ai noștri către Dumnezeu, care au ajuns la nobila demnitate a sfințeniei prin smerenie, curăție, blândețe și devotament față de valorile Evangheliei lui Hristos. Evocând personalitatea Sfântului Ierarh Nifon, cel dintâi sfânt canonizat la noi, Chiariarhul nostru a apreciat faptul că este personalitatea marcantă a spiritualității și culturii noastre, care reverberează până astăzi în sufletele credincioșilor noștri. nif1Apoi, a lansat volumele, tipărite anul acesta de către Editura Arhiepiscopiei Târgoviştei, intitulate: Ortodoxia românească și Marea Unire, Voievodul Mircea cel Bătrân- apărător al Ortodoxiei și al culturii naționale – 600 ani de la trecerea la cele veșnice, Mihai Viteazul – Voievod al unității românești, promotor al Ortodoxiei străbune și martir al neamului nostru, Voievodul Mihai Viteazul – apărător al Bisericii străbune și unificator al neamului românesc-premise și argumente pentru canonizare, albumul Simboluri ale frumuseții dumnezeiești și mărturie a credinței dreptmăritoare – biserici și mânăstiri reprezentative din Arhiepiscopia Târgoviștei, Ctitorul și filantropul Iorgu Dumitrescu, susținător al misiunii Bisericii Ortodoxe la cumpăna veacurilor XIX – XX și broșurile misionare, intitulate: Familia creștină – comuniune de iubire și bucurie binecuvântată, Biserica și școala, împreună pentru educația tinerei generații, Cultură și spiritualitate, mijloace de reflectare a înțelepciunii dumnezeiești, fiecare tipărită în câte 10.000 de exemplare, pentru a fi oferită tinerilor din Eparhia noastră.
Apoi, Înaltpreasfinția Sa a oferit “Diploma de Excelenţă Sfântul Ierarh Nifon” și generoase daruri, celor 45 elevi din județul Dâmbovița, care au obţinut premii la Olimpiadele şi Concursurile Naţionale la diferite discipline, din anul școlar încheiat, precum și profesorilor care i-au îndrumat.
La final, la Reședința Eparhială, Înaltpreasfinția Sa a acordat Ordinul Sfântul Ierarh Nifon unor clerici și mireni din Eparhia noastră care s-au distins în sprijinirea misiunii pastorale a Arhiepiscopiei Târgoviștei.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIŞTEI

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial