29 martie 2024

Aproape 2000 de dâmboviţeni au sunat la 112, în luna martie. Apelurile, înregistrate şi păstrate 10 ani

poli1Polițiștii atrag atenția cu privire la importanța apelării numărului unic pentru apeluri de urgență 112 doar atunci când situația o impune:

Vă recomandăm să apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112 doar în situația în care evenimentul pe care doriți să-l sesizați necesită intervenția de îndată a poliției, pompierilor, jandarmilor și ambulanței.

Nu apelați în mod abuziv 112 și nu alertați în fals instituțiile specializate de intervenție!

Convorbirile din sistemul 112 sunt înregistrate şi se păstrează 10 ani. Aflarea automată a numărului şi locaţiei urgenţelor permite identificarea apelurilor false şi/sau injurioase, iar persoana care se pretează la asemenea fapte riscă să fie sancționată contravențional.

De asemenea, în conformitate cu prevederile articolului 38 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, ,,alarmarea, prin orice mijloace şi fără un motiv întemeiat, a unei persoane fizice sau juridice ori a unei colectivităţi, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol, a organelor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale sau de menţinere a ordinii publice, cu privire la folosirea de arme de foc, arme nucleare, chimice, biologice, radiologice ori la răspândirea sau folosirea de produse, substanţe, microorganisme, toxine ori materiale, de orice fel, de natură să pună în pericol viaţa, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor ori a animalelor sau mediul înconjurător ori să cauzeze consecinţe deosebit de grave, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Totodată, persoanei care comite o astfel de faptă îi vor fi imputate și costurile intervenției instituțiilor specializate!

INFORMAȚII DE BACKGROUND:

De la începutul lunii martie și până în prezent, la Centrul Operaţional al I.P.J Dâmboviţa au fost înregistrate 1.880 de apeluri, dintre care 714 au necesitat intervenția polițiștilor. Celelalte apeluri fie au fost false, fie au constat în reveniri, îndrumări sau au fost preluate de către alte agenții.

Din totalul apelurilor preluate de poliţişti, 206 au provenit din mediul urban.

În ceea ce priveşte timpul de reacţie, în cazul a 702 apeluri, poliţiştii au intervenit în mai puţin de 10 minute de la momentul sesizării.

Prin intermediul apelurilor 112 au fost sesizate 413 infracţiuni, dintre care 182 au fost loviri sau alte violenţe, 82 furturi şi 37 ameninţări.

Ca urmare a deplasării poliţiştilor la apelurile 112, au fost aplicate 277 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 99.434 de lei.

Dintre acestea, 68 au fost în conformitate cu prevederile O.U.G 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi 194 pentru nerespectarea normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice reglementate de Legea 61/1991.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial