19 aprilie 2024

ANAF – Casele de marcat electronice sunt obligatorii

casa_de_marcatFirmele care comercializează produse sau prestează servicii direct către populație au obligația de a se dota cu noile aparate de marcat prevăzute de cadrul normativ și de a fiscaliza toate incasările prin intermediul casei de marcat electronice fiscale .

Agenția Națională de Administrare Fiscală a întreprins toate demersurile pentru a facilita operatorilor economici obținerea numărului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice fiscale și a crea, în acest sens, posibilitatea operatorilor economici de a depune, prin intermediul Spațiului Privat Virtual, documentele aferente procesului de solicitare și atribuire a acestui număr. Au fost emise autorizații de distribuție pentru aparatele de marcat care acoperă toate tipurile de activități economice, distribuitorii autorizați au stocuri suficiente, deci operatorii economici nu au motive obiective pentru neconformare.

Reamintim firmelor din județul Dâmbovița, care nu sunt dotate cu case de marcat, că inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF vor dispune de la prima abatere amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei, suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, precum și confiscarea sumelor nejustificate, respectiv sancțiunile prevăzute la art. 11 alin. (1) lit. f) din O.U.G nr. 28/1999.

Informații suplimentare pot fi obținute accesând site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro:

– secțiunea Asistență contribuabili, rubrica „Ghiduri curente”unde se regăsește „Ghidulcu privire la înregistrarea informațiilor privind aparatele de marcat electronice fiscale, precum și la emiterea certificatului de atribuire a numărului unic de identificare în etapa preoperaționalizare Registru”;

– secțiunea Asistență contribuabili, rubrica „Întrebări și răspunsuri pe Facebook” unde sunt disponibile întrebările contribuabililor și răspunsurile comunicate în cadrul sesiunilor de asistență organizare pe pagina de Facebook a agenției;

– secțiunea „SERVICII ONLINE – Aparate de marcat electronice fiscale(Case de marcat)”.

De asemenea informații detaliate sau clarificări pot fi obținute apelând Serviciul central de asistență telefonică a contribuabililor – Call-center, la numărul de telefon 031.403.91.60 sau prin intermediul „Formularului de contact” existent pe pagina de internet a Agenției Naționale de Administrare Fiscală accesând următorul link : https://www.anaf.ro/asistpublic/.

Baza legală: Ordonanța de urgență nr. 28 /1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

Hotărârea Guvernului nr. 479/2003, republicată, privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificările și completările ulterioare.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Dâmboviţa

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial