19 martie 2024
A murit nea Mirică, „doctorul” Salvamont Dâmboviţa. „Discret, tăcut și curat, așa cum a știut să trăiască și să ajute oamenii pe munte…”

A murit nea Mirică, „doctorul” Salvamont Dâmboviţa. „Discret, tăcut și curat, așa cum a știut să trăiască și să ajute oamenii pe munte…”

A mai plecat un OM al muntelui

Zilele acestea a murit un adevărat veteran a mișcării turistice dâmbovițene, cunoscut mai mult ca „nea Mirică” decât pe numele real (Gheorghe – Gigiu – Mirică).
Născut pe 7 octombrie 1936, la Văleni-Dâmbovița, frumoasa localitate de sub poalele Munților Orașului (e vorba de vechea capitală, Câmpulung – Mușcel), nea Mirică și-a desfășurat cariera profesională ca asistent medical în județul Dâmbovița. Fiind un tip sportiv, a practicat drumeția montană, în toate sezoanele, dar și schiul, în sezonul de iarnă sau orientarea sportivă, mai ales vara. Pasiunea pentru călătorii l-a îndrumat spre școala de ghizi a OJT Dâmbovița, acolo unde a condus multe grupuri de autocar, atât în țară, cât și în străinătate. Din colaborarea profesională cu nea Costică Avramescu (fondatorul formației Salvamont Dâmbovița) a rezultat, logic, natural, și o colaborare pe linie de Salvamont. Vreme de ani buni, nea Mirică era cunoscut ca „doctorul” formației Salvamont DB, dar nu numai un doctor de răni, de plăgi, de fracturi, ci și un doctor de suflete. Era Omul care te primea cu inima deschisă, atât la sediul vechi (din fața hotelului Peștera), dar și la cel nou (din zona telecabinei). Dacă nu erai din zonă, îți explica detalii despre trasee, timpi de parcurgere, sfaturi de drumeție. Un salvamontist adevărat!
În anii 80 a fost cooptat, tot ca și cadru medical, la Școala de ghizi a B.T.T. Dâmbovița, acolo unde a format, alături de alți ghizi-instructori, adevărate generații de montaniarzi. A fost membru fondator al Clubului de turism Chindia, a fost un mentor și un exemplu de camaraderie montană. La celebrele Revelioane ale ghizilor (și nu numai) era „omul cu muzica”: trăia o a doua tinerețe alături de noi. A urcat, alături de noi, la vârsta de 70 de ani, pe vârful Moldoveanu (2544 m), cel mai înalt vârf din România.
Este Membru de onoare al Asociației Chindia Jurasic Park. Periodic, ne întâlneam la o bere în oraș sau îl vizitam acasă, unde beam o țuică mică și răsfoiam zeci de albume de fotografii.
A murit Omul, a rămas amintirea lui. Astăzi au sosit mesaje de la majoritatea formațiilor Salvamont din zona Bucegilor, toți au avut cuvinte frumoase despre acest om.
Înmormântarea se va desfășura, în cadru restrâns, în comuna natală, joi, 28 ianuarie 2021, în jurul orei 12.

Nea Mirică, te vom simți alături de noi, de acolo, din tăria cerului!

Nicu Posta
Pur și simplu, un prieten de munte

P.S. Iată ce mi-a scris astăzi un alt bun prieten al lui nea Mirică, pictorul Valentin Iordănescu.

„S-a împuținat lumea, Nene, căci mulți dintre cei cu care am schimbat surâsuri sau lacrimi, au plecat încet, încet, dar sigur, spre alte zări…
S-a micșorat lumea Nene…și nu mai găsești încet, încet, Oameni…
Acum a plecat și nea Mirică. Discret, tăcut și curat, așa cum a știut să trăiasca și să ajute oamenii pe munte…”

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial