A murit Mihai Constantinescu. Îndrăgitul artist avea 73 de ani | TargovisteNEWS

A murit Mihai Constantinescu. Îndrăgitul artist avea 73 de ani

Webp.net-resizeimage-133Mihai Constantinescu a murit. Artistul a murit marți, la vârsta de 73 de ani.

Mihai Constantinescu a murit. Mihai Constantinescu a murit, marţi seară, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, dr. Bogdan Opriţa.
Mihai Constantinescu a murit. Cântăreţul suferise în acest an două stopuri cardio-respiratorii. Medicii de la serviciul de ambulanţă au reuşit atunci să îl resuciteze şi apoi l-au transportat la spitalul Floreasca, Internat în secţia de terapie intensivă, în noaptea, Mihai Constantinescu a făcut al doilea stop cardio respirator.

Cariera cântărețului Mihai Constantinescu

Cu o carieră impresionantă de peste o jumătate de secol, Mihai Constantinescu a început să creeze muzică de la de 18 ani. ″Iubiti şi câinii vagabonzi″⁣, ″⁣Sus în deal″⁣ ″⁣Maria″⁣ şi “O lume minunată” sunt doar câteva dintre şlagărele care l-au consacrat.

Mihai Constantinescu: ″Viata e în culori cu parfum de tei şi flori şi cu soarele în fereastra″⁣.

Din cauza problemelor de sănătate, în urmă cu două luni, Mihai Constantinescu şi-a anulat toate concertele. Artistul împlinise în ianuarie 73 de ani.

Interpretul şi compozitorul Mihai Constantinescu s-a născut la Bucureşti, la 4 ianuarie 1946. A absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti (1973).

A făcut parte din corul de copii al Radiodifuziunii şi a studiat muzica la Şcoala Populară de Artă (1972), la clasa Floricăi Orăscu. A apărut în spectacole de revistă la Casa Studenţilor ″Grigore Preoteasa″⁣ din Bucureşti şi a făcut parte din formaţiile Mondial şi Dixie ’74.

Mihai Constantinescu a mai cântat cu Modern Group, trupa lui Petre Magdin, în care Magdin cânta la trompetă, Marcel Dragomir la saxofon, Marius Ţeicu la pian.

Primele înregistrări au fost făcute la solicitarea lui Titus Munteanu, care l-a remarcat la una dintre audiţiile organizate de clasa Floricăi Orăscu. În 1971, a debutat la televiziune, într-un spectacol de varietăţi. Primele sale compoziţii, ″Păpuşa″⁣ şi ″⁣Anotimpuri″⁣, s-au bucurat de mare succes.

În 1975, melodia sa ″Am visat″⁣ (interpretă Corina Chiriac), a obţinut Premiul III la Festivalul Şlagărelor de la Dresda, iar cântecul ″⁣I.E.F.S ura!″⁣, locul I la festivalul ″⁣Şlagăre în devenire″⁣ (1981).

Poate piesa cea mai cunoscută a lui Mihai Constantinescu rămâne ″O lume minunată″⁣. Cum s-a născut ea? În 1979, Mihai Constantinescu fusese invitat să cânte la un spectacol, cu ocazia sărbătoririi Anului Internaţional al Copiilor. ″⁣Practic, eu aveam refrenul imprimat acasă. Îmi cumpărasem un magnetofon şi imprimam pe el ca să nu le uit, pentru că îţi vin foarte multe idei şi dacă nu le pui în momentul ăla undeva, pe ceva, să revii asupra lor, nu le ţii minte. Făceam în ’79 un spectacol mare la Sala Polivalentă, dedicat Zilei Internaţionale a Copilului, şi Titus (Munteanu – n.r.) mi-a spus ‘n-ai vrea să scrii şi tu o piesă pentru copii?’. ‘Da, să încerc’. Şi cel mai greu lucru mi s-a părut ce să spun în text. Am plecat de la repetiţie, eu stăteam în blocul de vizavi de Parcul Tineretului, şi de ieşirea din Sala Polivalentă până acasă eram obsedat ce să spun, cum să spun ca să fie foarte cuprinzător. Şi mi-a venit instantaneu: ‘E o lume minunată în care veţi găsi numai copii, o lume cu mult soare şi mii de jucării pentru copii’. Efectiv tot textul refrenului l-am făcut pe drum. Am luat-o la fugă până acasă, am dat drumul la magnetofon, am luat chitara şi am cântat refrenul să nu-l uit. Am mai căutat şi-am descoperit că aveam şi prima parte. Sincer să fiu, n-am crezut că acesta o să fie un cântec de referinţă, nici nu mi-a trecut prin cap. L-am făcut, a ieşit frumos, a avut succes extraordinar, dar n-am crezut că va rămâne prin timp aşa…″⁣, mărturisea Mihai Constantinescu într-un interviu acordat AGERPRES, în 2016.

În 1981, a colaborat cu realizatorii filmului ″Maria Mirabela″⁣, regizat de regretatul Ion Popescu Gopo, unde şi-a pus amprenta nu doar pe melodia genericului filmului, ci a fost şi vocea personajului Scăpărici.

A apărut în numeroase emisiuni de divertisment TV, regizate de Alexandru Bocăneţ, iar mai târziu, împreună cu Marius Ţeicu şi Olimpia Panciu, a alcătuit un ″trio formidabil″⁣ ce a figurat în multe spectacole de televiziune semnate de Titus Munteanu.

În anii ’90, a format un cuplu muzical de succes cu Anastasia Lazariuc. Tot în anii ’90 prezenta, împreună cu Anca Ţurcaşiu, emisiunea pentru copii ″Ba da, ba nu!″⁣, în care s-au lansat mulţi dintre copiii care azi au devenit nume cunoscute în muzică sau teatru/film, printre care Andreea Bălan sau Adela Popescu.

Din bogatul său repertoriu amintim piesele: ″Un zâmbet, o floare″⁣, ″⁣Hai să cântăm″⁣, ″⁣Hei copilărie″⁣, ″⁣Noi vrem iubire″⁣, ″⁣Vino pe strada mea″⁣, ″⁣Vacanţă″⁣, ″⁣Un simplu om″⁣, ″⁣Sus în deal″⁣, ″⁣Pisicuţa″⁣, ″⁣Iubiţi şi câinii vagabonzi″⁣.

În 1999, a editat single-ul ″Iubiţi şi câinii vagabonzi″⁣, iar în 2003, unul dintre albumele de pe dublul CD al Anastasiei Lazariuc a cuprins şi piese scrise de Mihai Constantinescu.

A efectuat turnee în Germania, în SUA şi în câteva state din Vestul Europei.

În noiembrie 2008, artistul a fost operat pe inimă, de o echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, condusă de şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară, profesorul Radu Deac.

În noiembrie 2009, Mihai Constantinescu a sărbătorit 40 de ani de carieră artistică, prin spectacolul “O lume minunată”, care a avut loc la Sala Palatului şi la care au fost prezenţi aproximativ 4.500 de spectatori şi foarte multe personalităţi din lumea artistică – Margareta Pâslaru, Angela Similea, Anca Ţurcaşiu, Mădălina Manole, Andreea Bălan, Mirabela Dauer, Mihaela Mihai, Marina Florea, Alexandru Arşinel, Gheorghe Gheorghiu.

În 2011, a lansat colecţia de albume ″Parte din viaţa mea″⁣, ce reuneşte patru discuri ale artistului cu melodii ale anilor ’70,‘80,’90 şi 2000.

În 2012, a primit Diploma de Onoare în cadrul Galei Muzicii Uşoare ″O zi printre stele″⁣, din partea Ministerului Culturii şi Cultelor. În acelaşi an, Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România i-a editat un caiet de cântece selectate din şlagărele lansate în trei decenii.

La începutul anului 2014, Mihai Constantinescu a lansat un nou album, pe care se regăseşte piesa “Aşa şi aşa” şi piesa ″Şi te-am iubit″⁣.

Din bogata sa discografie amintim: 1974 – ″Iubiţi-ne că suntem flori / De unde vii? / Peniţa / Sora mea cea mică″⁣ (EP – Electrecord); 1979 – ″⁣Olimpia Panciu – Mihai Constantinescu″⁣ (EP – Electrecord); 1972 – ″⁣Marius, Olimpia, Mihai″⁣, împreună cu Marius Ţeicu şi Olimpia Panciu (Album – Electrecord); 1972 – ″⁣Un zîmbet şi o floare″⁣ (Album – Electrecord); 1978 – ″⁣O floare″⁣ (Album – Electrecord); 1980 – ″⁣Mihai Constantinescu″⁣ (Album – Electrecord); 1982 – ″⁣Speranţă şi vis″⁣ (Album – Electrecord); 1983 – ″⁣Hei, copilărie″⁣ (Album – Electrecord); 1985 – ″⁣Mihai Constantinescu″⁣ (Album – Electrecord); 1986 – ″⁣Te caut mereu″⁣ (Album – Electrecord); 1987 – ″⁣Sus în deal″⁣ (Album – Electrecord); 1987 – ″⁣Sunt un om obişnuit″⁣ (Album – Electrecord); 1989 – ″⁣Cântă iubire″⁣ (Album – Electrecord); 1991 – ″⁣La est şi vest de Prut″⁣, împreună cu Anastasia Lazariuc (Album – Electrecord); 1993 – ″⁣Adio tristeţe″⁣, împreună cu Anastasia Lazariuc (Album – Electrecord); 1994 – ″⁣Maria″⁣ (Album – Electrecord); 1994 – ″⁣Cine ştie″⁣ (Album – Electrecord); 1996 – ″⁣Anotimpurile″⁣ (Album); 1999 – ″⁣O lume minunată″⁣ (Album); 2000 – ″⁣Samba, samba″⁣ (Album); 2010 – ″⁣Parte din viaţa mea″⁣ 4 CD Box (Compilaţie).

În octombrie 2017, Mihai Constantinescu a fost supus unei noi intervenţii chirurgicale pe cord deschis. Medicii i-au înlocuit o valvă care îi punea viaţa în pericol, iar operaţia a durat mai bine de opt ore. În 2018 artistul a fost spitalizat din nou, după ce a avut un puseu de tensiune. În februarie şi mai 2019, Mihai Constantinescu a fost din nou internat în spital pe fondul mai vechilor afecţiuni.

Life-Style

Nu rataţi expoziţia – ”Finețuri din casele târgoviștenilor”

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște invită publicul de toate vârstele să descopere ”Finețuri din casele târgoviștenilor”, expoziție deschisă de curând la parterul Muzeului de Istorie, ce va putea fi vizitată, gratuit, până la finalul lunii mai 2020. Colecția de Artă decorativă a muzeului deține o serie de porțelanuri pictate manual, [...]