29 martie 2024

25 MAI – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPIILOR DISPĂRUȚI

dispc2COMUNICAT DE PRESĂ

25 MAI – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPIILOR DISPĂRUȚI

Prevenirea şi soluţionarea cu operativitate a cazurilor privind dispariţiile de copii reprezintă o prioritate pentru polițiști.

Dispariţia unui copil în condiţii alarmante impune, cu necesitate, acţiuni rapide, profesioniste şi eficiente ale poliţiei, în cadrul unui parteneriat cât mai larg cu societatea civilă şi cu toţi factorii disponibili să contribuie la prevenirea producerii unor drame.

Pentru a evita dispariţia copilului dumneavoastră:

Supravegheaţi-vă în permanenţă copilul, la joacă, atunci când vă aflaţi la cumpărături şi în zonele aglomerate! Câteva clipe de neatenţie sunt suficiente ca acesta să dispară sau să se accidenteze.

Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!

Explicaţi-i, pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni! În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext.

În concedii, acordaţi o atenţie sporită supravegherii copilului dumneavoastră! Aglomeraţia şi mediul străin reprezintă factori de risc care pot favoriza pierderea acestuia.

Nu-l trimiteţi singur la cumpărături, mai ales în locurile pe care nu le cunoaşte!

Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa la care locuieşte!

Învăţaţi-l că, dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămână în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist sau la un adult însoţit de un copil!

În cazul dispariţiei copilului, alertaţi imediat Poliţia la numărul de telefon 112 sau sunaţi la numărul european pentru astfel de cazuri 116.000, disponibil şi în România.

În cazul în care copilul dumneavoastră a dispărut:

Verificaţi la rude şi prietenii apropiaţi dacă copilul nu se află la aceştia!

Anunţaţi în cel mai scurt timp Poliţia! Sesizarea dispariţiei unui copil se poate face prin apel la numărul de urgenţă 112, prin sesizare directă la sediul unităţii de poliţie sau prin sesizarea verbală a unei patrule din teren.

Păstraţi-vă calmul! Chiar dacă vă aflaţi într-o stare de emoţie puternică, este foarte important să vă stăpâniţi, pentru a oferi poliţiştilor toate detaliile ce îi pot ajuta să vă găsească copilul în cel mai scurt timp.

Trebuie să fiţi în măsură să furnizaţi anchetatorilor:

– descrierea semnalmentelor şi a semnelor particulare;

– câteva fotografii recente ale copilului;

– o înregistrare audio-vizuală, dacă dispuneţi de aşa ceva;

– descrierea obiectelor de vestimentaţie cu care era îmbrăcat la momentul dispariţiei, precum şi a obiectelor pe care le avea asupra sa;

– împrejurările în care a dispărut;

– profilul său psihic şi moral, starea de sănătate;

– o listă cuprinzând persoanele din anturajul său, locuri pe care obişnuia să le frecventeze;

– datele de contact ale adulţilor apropiaţi (bunici, unchi, mătuşi, vecini);

– în general, orice informaţie care vi se pare de interes pentru poliţişti (riscul de a fi fost luat de un membru al familiei, certuri recente, antecedente de părăsire a domiciliului, dispariţia unor obiecte personale din camera sa).

Recomandări pentru copii:

Nu vă îndepărtaţi de părinţi atunci când vă aflaţi în oraş, la cumpărături sau pe stradă, în vacanţe!

Nu intraţi în vorbă cu persoane necunoscute şi nu răspundeţi invitaţiei acestora de a le însoţi, indiferent ce vă spun acestea! Nu vă lăsaţi intimidaţi de ameninţări sau impresionaţi de promisiunile acestora – atunci când sunteţi acostaţi de asemenea persoane, îndepărtaţi-vă de acestea şi apelaţi la cineva cunoscut!

Dacă vă pierdeţi de părinţi, rămâneţi în zona în care i-aţi văzut ultima dată şi apelaţi la sprijinul unui adult (preferabil de la o instituţie, un magazin etc.)! Dacă vedeţi un poliţist în zonă, adresaţi-vă acestuia!

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial