28 martie 2024
17 şcoli din Dâmboviţa, în atenţia jandarmilor

17 şcoli din Dâmboviţa, în atenţia jandarmilor

sefiColonel Matei Viorel, împuternicit inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean
Dâmbovița, a participat la o conferință de presă comună (IPJ Dâmbovița și
ISU “Basarab I” Dâmbovița) organizată la Centrul de Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ
Dâmbovița cu ocazia anului școlar 2017 – 2018.
În cadrul conferinței de presă reprezentantul Jandarmeriei a adus în atenția opiniei publice
următoarele subiecte:
– Măsuri aplicate de jandarmi odată cu începerea noului an şcolar și situația faptelor constatate în
zona instituțiilor de învățământ în anul școlar precedent;
– Încheierea unor parteneriate educaționale cu unitățile școlare din responsabilitatea Jandarmeriei,
precum și cu alte instituții;

1. Măsuri aplicate de jandarmi odată cu începerea noului an şcolar şi situaţia faptelor constatate în zona înstituţiilor de învăţământ în anul şcolar precedent

2. Încheierea unor parteneriate educaţionale cu unităţile şcolare din responsabilitatea Jandarmeriei Dâmboviţa, precum şi cu alte instituţii

  1. Coordonatele de contact ale instituţiei;

 

Conduce:

  • colonel MATEI Viorel – împuternicit inspector şef al I.J.J. Dâmboviţa

1. Măsuri aplicate de jandarmi odată cu începerea noului an şcolar şi situaţia faptelor constatate în zona înstituţiilor de învăţământ în anul şcolar precedent

Odată cu începerea noului an şcolar instituţiile de învăţământ au fost incluse în itinerarul de patrulare al jandarmilor dâmboviţeni, astfel încât activităţile educaţionale să se desfăşoare într-un climat propice de ordine şi siguranţă.

În anul şcolar 2017-2018 jandarmii vor fi prezenţi în zona a 17 instituţii de învăţământ la intrarea / ieşirea elevilor de la cursuri: Liceul Teoretic „Ion Heliade Rădulescu” Târgovişte; Liceul „Voievodul Mircea” Târgovişte; Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu” Târgovişte; Colegiul Economic „Ion Ghica” Târgovişte; Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu” Târgovişte; Şcoala „Tudor Vladimirescu” Târgovişte; Şcoala „Paul Bănică” Târgovişte; Şcoala „Alexandru Brătescu Voineşti” Târgovişte; Liceul Tehnologic Petrol Moreni; Colegiul Naţional „I.L. Caragiale” Moreni; Colegiul Naţional „Vladimir Streinu” Găeşti; Liceul Tehnologic „Dr. I.C. Angelescu” Găeşti; Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” Pucioasa; Liceul Teoretic „Ion Ghica” Răcari; Liceul Teoretic „I. C. Visarion” Titu, Liceul Tehnologic Tărtăşeşti şi Şcoala Gimnazială Gura Ocniţei.

Jandarmii vor acţiona independent şi în sistem integrat în zona instituţiilor de învăţământ şi vor asigura o intervenţie rapidă la evenimentele sesizate în incinta sau în apropierea unităţilor şcolare.

Totodată aceştia vor avea o prezenţă activă în aceste zone pentru descurajarea oricăror încercări de încălcare a normelor de convieţuire socială.

* * *

În anul şcolar 2016-2017 jandarmii au întocmit acte de sesizare pentru săvârşirea a 10 fapte de natură infracţională, dintre care 4 au constat în portul de obiecte periculoase (baston telescopic, spray iritant-lacrimogen, briceag tip fluture), 3 în deţinerea şi comercializarea de substanţe interzise, 1 pentru lovire, 1 pentru încăierare şi una pentru furt.

În perioada de referinţă jandarmii au aplicat 525 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 45.775 lei pentru fapte sesizate în incinta instituţiilor de învăţământ, cu preponderenţă din mediul urban (497 de fapte constatate faţă de 28 de fapte constatate în mediul rural).

Astfel, au fost aplicate atât amenzi, cât şi avertismente scrise pentru:

  • fumatul în spaţiile publice închise (unităţi şcolare) – 305 sancţiuni contravenţionale aplicate;

  • pătrunderea, cu încălcarea normelor legale de acces, în sediile instituţiilor de învăţământ şi spaţiilor aparţinând acestora ;proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare etc. – 220 sancţiuni contravenţionale aplicate.

2. Încheierea unor parteneriate educaţionale cu unităţile şcolare din responsabilitatea Jandarmeriei, precum şi cu alte instituţii

În anul şcolar 2017 – 2018, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa va încheia parteneriate educaţionale cu instituţiile de învăţământ preuniversitar din municipiu, precum şi cu alte instituţii (CPECA Dâmboviţa etc.) pentru creşterea gradului de siguranţă şi promovarea unui comportament civilizat în rândul elevilor. Totodată, vor fi organizate activităţi preventiv-educative bazate pe discuţii interactive cu elevii.

Parteneriatele educaţionale, care promovează motto-ul „Respectă şi vei fi respectat!”, vor avea ca principale obiective:

  • promovarea dialogului şi înţelegerea rolului pe care îl are comunicarea în soluţionarea diferitelor probleme;

  • informarea elevilor asupra consecinţelor juridice pe care le poate avea un comportament antisocial;

  • identificarea factorilor care generează un comportament agresiv în relaţiile dintre elevi, elevi şi cadrele didactice sau părinţi;

  • prezentarea modalităţilor de sesizare a faptelor contravenţionale sau penale, fie ca martor al unui astfel de eveniment, fie ca victimă.

Pe timpul activităţilor, elevii se vor familiariza cu legislaţia în vigoare şi prevederile Codului Penal, fiindu-le exemplificate situaţii conflictuale şi modul în care pot preveni actele de violenţă în incinta şcolii sau pe stradă.

Pe lângă acţiunile de prevenire, parteneriatele educaţionale mai presupun şi participarea elevilor la activităţile organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Jandarmeriei Române şi în cadrul programului Şcoala Altfel”.

* * *

În anul şcolar 2016-2017, în baza parteneriatelor educaţionale sau la solicitarea instituţilor de învăţământ, jandarmii au organizat peste 60 de activităţi de prevenire şi informare a elevilor, care au avut ca scop:

  • prevenirea delincvenţei juvenile, a violenţei, a consumului de substanţe interzise şi aabsenteismului şcolar;

  • prevenirea şi combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional;

  • promovarea instituţiilor militare de învăţământ Arma Jandarmi, prin prezentarea specificului misiunilor executate de către structurile Jandarmeriei;

  • informarea elevilor cu privire la fenomenul traficului de persoane, insistând asupra riscurilor asociate utilizării necorespunzătoare a mijloacelor moderne de comunicare;

  • promovarea spiritului de fair-play.

Acţiunile s-au desfăşurat independent sau în cooperare cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dâmboviţa, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane Prahova etc.

3. Coordonatele de contact ale instituţiei

Adresa:

b-dul. Regele Carol I, nr. 49, Dâmboviţa

Telefon/ fax:

0245.640 670 /  0245.640 669

E-mail:

contact@jandarmeriadambovita.ro

Pagina web:

www.jandarmeriadambovita.ro

Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa

Împuternicit Inspector şef – Colonel MATEI Viorel

Desemnat Prim adjunct al inspectorului şef – Colonel PIŢIGOI Florin

Adjunct al inspectorului şef – Colonel ARNĂUTU Vladimir

 

Program de audienţă

Inspector şef – joi 09.00 – 11.00

Prim adjunct al inspectorului şef – luni 14.00 – 16.00

Adjunct al inspectorului şef – marţi 14.00 – 16.00

Responsabil cu difuzarea informaţiilor de interes public

şi purtător de cuvânt

Maior VĂTĂŞELU Ciprian

E-mail: contact@jandarmeriadambovita.ro

Telefon: 0245/640.670, interior 24.516

Telefon mobil: 0773.887.836

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial