19 martie 2024
17-19 octombrie, la Târgovişte: A 52-a ediţie a Festivalului Naţional „Crizantema de aur”

17-19 octombrie, la Târgovişte: A 52-a ediţie a Festivalului Naţional „Crizantema de aur”

afis cda 2019 semnalCOMUNICAT DE PRESĂ


Ref.: Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”,
ediţia a 52-a, 2019, cu tema „Comori ale Romanţei – patrimoniul poetic şi satul românesc”

Vă facem cunoscut că, în perioada 17-19 octombrie 2019, se va desfăşura în municipiul Târgovişte, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, cea de-a 52-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur”.

Evenimentul este dedicat celebrării prin Romanţă a Patrimoniului poetic naţional şi Anului omagial al satului românesc. Organizatorii sunt preocupați de promovarea Romanţei, ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale, în vederea înscrierii acesteia în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, procedură care se desfăşoară în prezent la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Organizatorii acestei ediţii sunt: Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, cu Uniunea Muzicienilor din Moldova, în co-producţie cu Televiziunea Română şi în parteneriat cu Radio România.

Evenimentul se desfăşoară la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte.

Concertele vor începe în fiecare seară la ora 18.00 și vor fi transmise integral în direct de TVR 3 și TVR Craiova, precum și în redifuzare pe TVR Internațional și TVR Moldova.

afis cda 2019 tehnic grNOUTĂŢILE EDIŢIEI A 52-A ȘI EVENIMENTE ASOCIATE FESTIVALULUI

  • Programul Naţional de Concerte „Comori ale Romanţei” – sub patronajul CNR UNESCO, eveniment asociat Festivalului Naţional „Crizantema de aur” 2019. Concertele se desfăşoară în zone istorice din România şi Republica Moldova, în perioada 19 octombrie – 15 decembrie 2019, la Târgovişte, Cluj, Chişinău, Iaşi, Craiova, Constanţa şi Bucureşti. Programul este destinat promovării Romanţei – gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale – şi se desfăşoară cu participarea laureaţilor Festivalului „Crizantema de aur”, alături de alţi mari interpreţi de romanţe din România şi din Republica Moldova.

  • Satul Românesc în istoria Romanţei” – masă rotundă dedicată dezbaterilor şi celebrării prin romanţă a Anului omagial al satului românesc. Evenimentul se va desfăşura vineri, 18 octombrie 2019, ora 10.00, la „Casa Romanţei” din Târgovişte, spaţiu muzeal unic în România dedicat istoriei şi promovării Romanţei – ca gen muzical de patrimoniu – şi Festivalului Naţional „Crizantema de aur”. Participă reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutului Naţional al Patrimoniului, Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, Federaţiei Europene şi Federaţiei Române a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor pentru UNESCO, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, invitaţi speciali ai centrelor culturale şi instituţiilor muzicale din ţară care organizează festivaluri şi concerte de romanţe, membrii juriilor, compozitori şi interpreţi de romanţe din ţară şi din străinătate, reprezentanţi ai organizatorilor festivalului. Organizator: Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte.

  • Patrimoniul poetic al romanţei” – omagierea, prin micro-recitaluri de romanţe, precum şi prin lansări discografice şi editoriale, a creaţiilor marilor poeţi români ale căror versuri au adus celebritate pentru numeroase Romanţe. În program:

    1. Eurostar – casa de discuri a romanţei româneşti – participă cu stand permanent la festival pentru lansări de CD-uri de romanţe şi de muzică românească.

a.)Dublu CD „Târgovişte – romanţă nouă” – selecţie de romanţe celebre interpretate de mari artişti români

b.)CD cu romanţe vechi românești – Alexandru Arşinel;

c.)CD „Pur şi simplu… Sergiu Cioiu” – patrimoniul poetic și muzical românesc.

2. Cartea „Romanța cantabile și muzicală din poezia eminesciană” – carte și culegere muzicală asociată, care conține 45 de partituri de romanțe pe versurile poetului național Mihai Eminescu. Antologia, dedicată comemorării a 130 de ani de la moartea poetului, este realizată de Marian Niță, reputat profesor, scriitor și laureat al Festivalului Național „Crizantema de aur”, pe care îl recomandă o amplă activitate editorială dedicată cercetării Romanței ca fenomen muzical și poetic emblematic pentru cultura națională.

  • Programul Național „Tinerețea Romanței” – s-a desfășurat astfel:

a. Organizarea a 7 preselecții regionale în România și Republica Moldova pentru identificarea și selecționarea de tineri interpreți pentru finala Concursului de Interpretare al Festivalului – s-a desfășurat în perioada mai-iunie 2019.

b. Organizarea la Târgoviște a Academiei „Tinerețea Romanței” – ateliere de Romanță pentru pregătirea interpreților selecționați în cadrul preselecțiilor regionale – s-a desfășurat în perioada 3-6 septembrie 2019.

c. Organizarea Concertului „Tinerețea Romanței” la „Casa Romanței” din Târgoviște, cu participarea tinerilor interpreți selecționați și pregătiți pentru etapa finală a Concursului de Interpretare – a avut loc în data de 6 septembrie 2019.

  • Omagiu corifeilor romanţei – eveniment realizat cu sprijinul Fundaţiei „Henry Mălineanu” cu scopul promovării creaţiei celebrului compozitor român Henry Mălineanu, precum şi a altor mari compozitori ai generaţiei sale. Eveniment realizat la Teatrul „Tony Bulandra” şi la „Casa Romanţei” din Târgovişte, pe toată durata festivalului și va fi continuat în cadrul Programului Național de Concerte „Comori ale Romanței”, în perioada 19 octombrie – 15 decembrie 2019.

  • Alte lansări editoriale şi discografice:

    • Broşuri și alte materiale dedicate promovării Romanței și a Festivalului Național „Crizantema de aur”

afis cda 2019 tehnic rdSINTEZA PROGRAMULUI FESTIVALULUI „CRIZANTEMA DE AUR”

– 17-19 octombrie 2019 –

  • Festivalul Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur”, ediţia a 52-a, va fi transmis integral în direct pe postul TVR 3 și TVR Craiova în perioada 17-19 octombrie 2019, în fiecare seară, începând cu ora 18.00. Festivalul va fi redifuzat pe TVR Internaţional şi TVR Moldova, conform programărilor TVR. Posturile TVR 2şi TVR 3, precumşi posturile regionale ale TVR, vor difuza emisiuni speciale cu selecţiuni din programul festivalului. Postul Radio România Antena Satelor va transmite în direct sâmbătă, 19 octombrie, începând cu ora 18.00, Gala Laureaţilor Concursului de Interpretare şi Creaţie, precum şi concertele extraordinare din programul festivalului;

  • Ediţia a 52-a a Festivalului „Crizantema de Aur” va fi structurată pe patru mari secţiuni, astfel:

  1. Concursul de Interpretare;

  2. Concursul de Creaţie;

  3. Concertul extraordinar „Comori ale Romanţei”, recitaluri, microrecitaluri şi medalioane tematice;

  4. Evenimente asociate festivalului.

  • Concursul de Interpretare: participă 20 de concurenţi selecţionaţi în urma a 7 preselecţii regionale, realizate în perioada mai-iunie 2019, în România şi în Republica Moldova;

  • Regulamentul oficial al festivalului prevede și în acest an ca toţi concurenţii de la secţiunea Interpretare să includă în repertoriul de concurs şi o romanţă dintre cele lansate şi premiate la concursurile de Creaţie ale Festivalului Naţional „Crizantema de Aur” de-a lungul anilor, pentru creşterea calităţii artistice a Concursului de Interpretare şi pentru promovarea noilor creaţii de romanţe;

  • Concursul de Creaţie va îmbogăţi patrimoniul muzical naţional cu 14 romanţe în primă audiţie, selectate în urmapreselecţiilor naţionale realizate la Bucureşti în colaborare cu UCMR şi la Chişinău în colaborare cu UMM;

Joi, 17 octombrie şi Vineri, 18 octombrie 2019, se vor desfăşura Concursurile de Interpretare şi de Creaţie, urmate de:

  1. Micro-recitaluri susţinute de laureaţi ai Festivalului Național „Crizantema de aur”:susținute de tineri laureați ai Festivalului „Crizantema de aur” din România și Republica Moldova: Nicoleta Vasile; Alina Ureche; Daiana Berbec; Andrei Cocârlea; Theodora Manolache; Doru Pantazi; Vasilica Tătaru; Mădălin Băldău.

  1. Recitaluri şi medalioane tematice, dedicate celebrării patrimoniului romanței și creației marilor compozitori români de romanță: Alexandru Arșinel; Domnica Sorescu; Marius Mitrofan; Constantin Florescu; Bogdan Hrestic; Aurel Niamțu; Ioana Purcăruș (Dumitrescu).

Sâmbătă, 19 octombrie 2019, vor avea loc:

  1. Gala Laureaţilor Concursului de Interpretare și Concursului de Creație;

  1. Recital Alina Mavrodin Vasiliu: „Romanţe de aur” lansate la concursurile de Creație ale festivalului.

  1. Concertul extraordinar „Comori aleRomanţei”, cu participarea unor mari interpreţi de romanţe din România şi Republica Moldova: Matilda Pascal-Cojocăriţa, Florin Georgescu, Daniela Vlădescu, Sergiu Cioiu, Paula Seling şi Grupul „Brio Sonores” Chişinău.

În concert: „Poeme printre romanţe” cu actorul Silviu Biriş şi harpista Cristina Munteanu.

  • Acompaniază orchestrele „Dor românesc” – dirijor Ștefan Cigu şi
    Romanţa” – dirijor Lucian Vlădescu;

  • Juriul Concursului de Interpretare va fi format din mari interpreţi de romanţă şi din personalităţi ale vieţii muzicale din România şi Republica Moldova.

  • Juriul Concursului de Creaţie va fi format din renumiţi compozitori români din România şi Republica Moldova, desemnaţi de UCMR şi UMM.

  • Prezentatori: Alexandra Velniciuc şi Octavian Ursulescu;

Miruna Ionescu şi Silviu Biriş.

Co-producător: TVR.

Parteneri media: Radio România; Revista „Actualitatea Muzicală” a UCMR.

Scenografia: Alin Gavrilă.

Producător TVR al evenimentului: Maria Tănase Marin.

Direcţia artistică: Alina Mavrodin Vasiliu, directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte.

Sponsorii ediţiei a 52-a a Festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur”:

  • Sponsor oficial: COTNARI;

  • Sponsori: Fundaţia „Henry Mălineanu”; Eurogas Prescom SRL ; Adelle Style.

Sfârşitul comunicatului de presă

Primarul municipiului Târgovişte

Daniel Cristian Stan

Persoana de contact: Alina Mavrodin Vasiliu, Director artistic al Festivalului „Crizantema de Aur” Târgovişte, 2019.
Tel.: 0722/335.013. E-mail: alina.mavrodin.vasiliu@gmail.com şi centrul.cultural.unesco.tgv@gmail.com

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial