19 aprilie 2024

167 de dâmboviţeni au apelat la Avocatul poporului

avocatul_poporuluiCOMUNICAT DE PRESĂ

AVOCATUL POPORULUI – BIROUL TERITORIAL PLOIEŞTI

BILANŢUL ACTIVITĂŢII PE ANUL 2016

Instituţia Avocatul Poporului are drept scop apărarea drepturilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităile administraţiei publice şi societăţile comerciale aflate sub autoritatea acestora, contribuind la soluţionarea conflictelor dintre acestea, pe cale amiabilă, prin mediere şi dialog.

Petiţiile adresate instituţiei Avocatul Poporului, precum şi audienţele acordate cetăţenilor sunt scutite de orie fel de taxă, conform art. 16 din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Instituţia centrală are sediul în Bucureşti, str. Eugeniu Carada nr. 3, Sector 3, iar în teritoriu funcţionează birouri teritoriale ale acesteia.

La Ploieşti, funcţioneză din anul 2007 un astfel de birou, care are în competenţa sa teritorială judeţele Prahova, Buzău şi Dâmboviţa. Activitatea acestuia se desfăşoară de regulă la sediul din Ploieşti, Bd. Republicii nr. 2-4, Intrarea H, etaj I, camera 155, judeţul Prahova, însă o dată pe lună experţii acestui birou se deplasează în judeţele Buzău şi Dâmboviţa pentru a acorda audienţe şi pentru a primi petiţii din partea cetăţenilor.

Situaţia statistică privind activitatea Biroului teritorial Ploieşti pe anul 2016 se prezintă astfel:

TOTAL Prahova Buzău Dâmboviţa

Audienţe 1292 950 175 167

Apeluri telefonice 596 377 120 99

Petiţii înregistrate 321 189 69 63

Dosare soluţionate 202 122 33 47

Sesizări din oficiu 2 – 2 –

Anchete 6 1 2 3

Recomandări 3 3 – –

Cele mai frecvente sesizări au avut ca obiect încălcarea de către autorităţile publice a dreptului de petiţionare, dreptului de proprietate privată, dreptului la un nivel de trai decent, precum şi încălcări ale dreptului la ocrotirea sănătăţii, dreptului la informaţie, dreptului la muncă şi protecţia socială a muncii.

În acest sens, persoanele care s-au adresat Biroului teritorial Ploieşti al instituţiei Avocatul Poporului au reclamat faptul că autorităţile administraţiei publice fie nu au soluţionat cererile acestora, fie au transmis acestora răspunsuri formale sau incomplete care nu rezolvau cele solicitate. Refuzul soluţionării unor cereri sau întârzierea comunicării răspunsului a creat cetăţenilor dificultăţi în valorificarea în termenul legal a altor drepturi ale acestora.

De asemenea, petenţii au reclamat nevalorificarea tuturor documentelor depuse la dosarul de pensie, nesoluţionarea în termenul legal a contestaţiilor depuse împotriva deciziilor de recalculare a pensiei, lipsa locuinţelor sociale ori incapacitatea autorităţilor de a găsi soluţii optime pentru acordarea unor drepturi sociale în raport de realităţile cu care se confruntă anumite categorii de cetăţeni, precum şi refuzul unor autorităţi de a furniza informaţii de interes public.

În anul 2016 au fost efectuate vizite în centrele de plasament din judeţele Buzău, Prahova şi Dâmboviţa. Au fost vizitate în total 15 centre şi au avut loc discuţii cu copiii din aceste centre, cu şefii de centre şi cu personalul acestora, fiind întocmite documente ce vor sta la baza Raportului special privind drepturile copiilor din centrele rezidenţiale ce urmează a fi elaborat de Avocatul Poporului.

Au existat 2 sesizări din oficiu, au fost efectuate 6 anchete proprii şi au fost emise 3 recomandări. Informaţii detaliate cu privire la acestea se află postate pe site-ul instituţiei Avocatul Poporului, www.avpoporului.ro .

Colaborări importante în sprijinirea sau soluţionarea unor situaţii cu care se confruntă anumite categorii de persoane (persoane aflate în detenţie, persoane cu diverse afecţiuni, victimele violenţei intrafamiliale, etc.) au fost realizate cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova, cu penitenciarele aflate în judeţele arondate, precum şi cu Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Prahova, Asociaţia “Compassion & Care”Ploieşti, Fundaţia „Estuar“ Ploieşti şi Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România – Structura teritorială Prahova.

În anul 2017 vor continua deplasările lunare în judeţele Buzău şi Dâmboviţa, experţii Biroului teritorial Ploieşti venind în întâmpinarea persoanelor din aceste judeţe şi facilitând astfel accesul acestora la sprijinul oferit de instituţia Avocatul Poporului. Cu privire la aceste deplasări vor fi transmise în timp util anunţuri prin intermediul presei şi al autorităţilor locale şi judeţene.

Reamintim cetăţenilor că Biroul Teritorial Ploieşti al instituţiei Avocatul Poporului are sediul în municipiul Ploieşti, B-dul Republicii nr. 2-4, intrarea H, etaj I, camera 155; tel./fax – 0244-593.227, program de audienţe: luni-joi – orele 09,00-16,00, vineri – orele 09,00-12,00, iar petiţiile pot fi trimise prin poştă, prin e-mail la adresa avpprahova@avp.ro sau prin fax.

De asemenea, vă invităm să accesaţi site-ul instituţiei Avocatul Poporului la adresa www.avpoporului.ro, care conţine informaţii detalitate cu privire la activitatea instituţiei.

Ioana Enache,

Expert coordonator

Biroul Teritorial Ploieşti al instituţiei AVOCATUL POPORULUI

Ploieşti, 12 ianuarie 2017

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial