23 aprilie 2024
10 oameni au ars de vii în Secţia ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț

10 oameni au ars de vii în Secţia ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț

Webp.net-resizeimageAu fost momente de coșmar la Spitalul Județean din Piatra Neamț, unde zece bolnavi de COVID în stare gravă au murit sâmbătă seară într-un incendiu care a cuprins secția de terapie intensivă.

Bolnavii, intubați și captivi în paturile unde se dau cele mai grele lupte pentru viață, n-au avut practic nicio șansă.

Webp.net-resizeimage (1)Medicul de gardă, un bărbat de 48 de ani, a încercat din răsputeri să-și salveze pacienții, dar s-a ales cu arsuri grave pe aproape jumătate din corp.

Procurorii încearcă acum să afle care a fost cauza tragediei. În spitalul unde s-au petrecut scenele de groază, oamenii vorbesc despre un scurt-circuit care ar fi aprins tuburile de oxigen de la ATI.

Iar alții spun că o lumânare, pusă la căpătâiul unui bolnav, ar fi declanșat iadul. Niciuna dintre ipoteze nu e confirmată până acum.

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 23:15: Preşedintele Klaus Iohannis se declară “profund îndurerat” de decesul pacienţilor de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ şi transmite condoleanţe familiilor îndoliate.

Webp.net-resizeimage (2)“Tragedia care a avut loc la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a îndoliat întreaga ţară. Sunt profund îndurerat de decesul pacienţilor de la Secţia de Terapie Intensivă şi transmit condoleanţe şi multă putere familiilor în aceste momente grele. Urez însănătoşire grabnica victimelor aflate în stare foarte gravă! Sunt alături de toţi cei care sunt afectaţi de acest accident îngrozitor”, a scris Iohannis, sâmbătă seara, pe Facebook.

UPDATE 22:32: Ajuns la Piatra Neamț, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că toți pacienții care au supraviețuit incendiului vor fi transferați la Iași.

Totodată, Nelu Tătaru a declarat că urmează să fie evaluată o refacere a secţiei ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ.

“S-a făcut celula de criză aici, inclusiv primarul, inclusiv managerul spitalului, tocmai pentru a evalua o capacitate de terapie intensivă, urmează să evaluăm şi am evaluat perspectiva Secţiei de ATI cu tot ce înseamnă dotări şi refacerea Secţiei de ATI în următoarele două săptămâni”, a spus Nelu Tătaru, la ieşirea din Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, unde s-a deplasat pentru a evalua situaţia.

UPDATE 22:30: Medicul rănit în urma incendiului izbucnit la Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ va fi transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale din Bucureşti.

Zece persoane au decedat în urma incendiului izbucnit, sâmbătă seara, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Şapte persoane sunt în stare critică, printre care şi medicul de gardă.

UPDATE 22:20: Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că o aeronavă de transport C-27J Spartan va decola, în noaptea de sâmbătă spre duminică, spre Iaşi pentru o misiune evacuare medicală, ca urmare a incendiului izbucnit la Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ.

“Referitor la situaţia de la Piatra Neamţ, putem confirma că Forţele Aeriene pregătesc o misiune de evacuare medicală de la Iaşi către Bucureşti, cu o aeronavă de transport C-27J Spartan. Aeronava va decola în această noapte către Iaşi, de pe Baza 90 Transport Otopeni”, informează MApN.

UPDATE 22:00: Autospeciale şi ambulanţe din judeţele Neamţ, Bacău şi Iaşi vor transporta, la Spitalul Judeţean Iaşi, pacienţii răniţi în urma incendiului care a izbucnit la Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, potrivit IGSU, care a anunţat că zece persoane au decedat, iar şapte sunt în stare critică, printre care şi medicul de gardă.

Resurse medicale implicate sunt următoarele: de la ISU Neamţ – o autospecială pentru transport victime multiple şi două ambulanţe SMURD cu medic, de la ISU Iaşi – două autospeciale pentru transport victime multiple şi două ambulanţe SMURD cu medic, de la ISU Bacău – o autospecială pentru transport victime multiple, de la SAJ Neamţ – nouă ambulanţe tip B.

Pentru transportul pacienţilor, mijloacele de la ISU Bacău vor fi încadrate cu personal medical de la Spitalul Judeţean Iaşi.

Secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, unde s-a produs incendiul soldat cu 10 morţi, a fost mutată, sâmbătă, fără avizul Direcţiei de Sănătate Publică, a declarat, pentru Agerpres, prefectul George Lazăr.

“Ieri a fost mutată secţia ATI de pe etajul 3 pe etajul 2, iar acest lucru se cheamă modificare de structură. Iar modificarea de structură trebuia obligatoriu cu avizul DSP. Nici măcar nu au notificat DSP în acest sens”, a declarat prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, conform Agerpres.

Procurorii Parchetului General au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în legătură cu împrejurările în care a izbucnit incendiul de la Secţia ATI, soldat cu 10 morţi.

Potrivit unor surse din anchetă, incendiul a izbucnit de la un injectomat şi s-a extins rapid la sursa de oxigen. Ar fi urmat o deflagraţie puternică, iar incendiul s-a extins în salon.

Injectomatul este o seringă automată care livrează medicamente continuu, conform unor doze prestabilite.

Persoanele care au decedat în urma incendiului sunt 7 bărbaţi şi 3 femei, cu vârste cuprinse între 67 şi 86 ani, potrivit unui comunicat de presă remis, duminică, de conducerea unităţii sanitare.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial